Co dělají Bousováci pro lepší paměť?

31.03.2023 11:51

Skončilo nám první čtvrtletí roku 2023, před jehož začátkem jsme si se skupinkou zájemců o trénování paměti dali předsevzetí, že pro svou paměť konečně uděláme něco pořádného. Co se nám podařilo? Během pěti setkání jsme se seznámili s metodou, jak si pamatovat kalendář pro aktuální rok, posílili jsme dovednosti v oblasti zapamatování si tváří a jmen, zdokonalili jsme se v technikách, které nám usnadňují zapamatování nejrůznějších seznamů a čísel. Kromě toho jsme se také věnovali zlepšování pozornosti a zjišťovali jsme, které faktory nás při snaze něco si zapamatovat ovlivňují. Našli jsme si i prostor, abychom si zahráli různé deskové hry zaměřené na paměť. Naše setkání se nesla v duchu příjemné, přátelské atmosféry, užili jsme si u toho mnoho legrace. Tím jsme naši paměť také podpořili, neboť je známo, že humor a smích aktivují tu část mozku, která je zodpovědná za dlouhodobou paměť.


Mrzí Vás, že jste se nestihli přihlásit v lednu na kurz? Chcete se své paměti začít věnovat ještě letos? Nikdy není pozdě, ale čím dříve, tím lépe. Četné vědecké studie ukazují, že paměť se začíná postupně, pro nás téměř neznatelně, zhoršovat již po dvacátých pátých narozeninách. Kurz, který jsme v lednu začali, sice v březnu skončil, ale čeká nás jen krátká přestávka a navážeme novým kurzem, ve kterém se seznámíme s technikami, které se nám do úvodního kurzu nevešly, a ověříme si dovednosti v něm získané. Kurz, který bude zahájen ve druhé půlce dubna, bude postaven tak, abyste se jej mohli účastnit bez ohledu na to, zda jste absolvovali první letošní kurz v knihovně v Dolním Bousově.


V týdnu od 13. března 2023 jsme si rovněž připomněli Národní týden trénování paměti, který každoročně vypisuje Česká společnost pro trénování paměti a mozkový jogging. V tomto týdnu probíhají osvětové akce o trénování paměti v celé České republice i na Slovensku. My jsme tuto akci oslavili seminářem na téma Efektivní čtení, neboť čtenářské dovednosti jsou velmi důležité pro to, abychom dokázali navýšit procento informací, které jsme schopni si zapamatovat. O tento seminář byl velký zájem, proto, pokud jste jej nestihli, ale chtěli byste se takové akce zúčastnit, můžete se hlásit na přímo v knihovně nebo na e-mailu: knihovnice@dolni-bousov.cz, protože máme v plánu tento seminář v případě dostatečného zájmu na podzim tohoto roku zopakovat.


A jak to tedy bude s dalším kurzem trénování paměti? Znovu nás čeká celkem pět setkání se zaměřením na různé problematické oblasti naší paměti. Opět bude naší snahou co největší možné využití dovedností z kurzu v běžném denním životě. Kurz bude probíhat vždy v pátek jednou za čtrnáct dní od 9 hodin. Zahájen bude 21. dubna 2023. Kurz bude probíhat v podkroví Městské knihovny a je třeba se na něj předem přihlásit přímo v knihovně nebo na e-mailu: knihovnice@dolni-bousov.cz. Termíny dalších setkání jsou: 5. a 19. května a 2. a 16. června 2023. Vstupné je 50 Kč za každé setkání.


Těší se na Vás certifikovaná trenérka paměti III. stupně
Bc. Gabriela Řepová