Budoucnost v bublinách - výstava soutěžních komiksů

07.03.2023 09:48

Výstava ve vstupní chodbě a na schodišti do knihovny -  Budoucnost v bublinách - představí nejlepší komiksy na motivy díla Stanisława Lema


Společně s Polským institutem v Praze jsme pro naše čtenáře i náhodné kolemjdoucí připravili výstavu Budoucnost v bublinách, která představí výběr nejlepších komiksů ze soutěže pro české výtvarníky, jejímž tématem bylo dílo významnéhopolského spisovatele a futurologa Stanisława Lema. Panely s oceněnými pracemi i životním příběhem samotného Lema si můžete prohlédnout po celý březen 2023.

 

Stanisław Lem (1921 – 2006) byl významný polský spisovatel a futurolog, autor světoznámých sci-fi románů, v nichž se zabýval tématy kybernetiky, robotiky, kosmonautiky, či atomové energie. Též se věnoval vztahu člověka k vědeckým objevům a technologiím. Své příběhy prokládal i filozofickými úvahami. Lem  je autorem  více  než 60 publikací, které byly přeloženy do 41 jazyků. Vedle nejznámější knihy Solaris jmenujme například tituly Návrat z hvězd, či Nepřemožitelný. Psal také sci-fi bajky a pohádky. Díky své tvorbě se řadí mezi legendy žánru sci-fi, o čemž svědčí i fakt, že je nositelem polských i světových literárních cen.

Výstava s názvem Budoucnost v bublinách prezentuje komiksy, které zaznamenaly úspěch v soutěži vyhlášené Polským institutem v Praze k příležitosti 100. výročí narození Stanisława Lema. Expozice návštěvníky seznámí s vítěznými pracemi českých výtvarníků a také přiblíží život a tvorbu významného polského spisovatele a futurologa. Prostor na panelech dostaly i informace o filmových adaptacích Lemových knih – pozornost je věnována zejména proslulému románu Solaris. Ten režiséři na stříbrné plátno převedli hned několikrát. Stejně jako Stanisław Lem, i toto kultovní dílo oslavilo v roce 2021 kulaté výročí, a to 60 let od vydání.