30 fází knižní závislosti

25.05.2014 14:09

aneb životní dráha knihomola

Začíná to tak nevinně… a než byste řekli švec, jste v tom až po uši. Závislost na knihách není nijak škodlivá. Nebo ano?

Knihomolem se člověk nerodí, knihomolem se stává. A jde o vývoj dlouhodobý, celoživotní. Od prvních hrátek s knížkou až po těžkou závislost - pojďte se podívat na životní trajektorii knihomola.

1. Vaší nejoblíbenější dětskou hračkou je knížka: Pravda, není to tak úplně knížka, má jen pár stránek s obrázky zvířat a žádná slova. Ale obracení stránek a vydávání příslušných zvuků vás zcela naplňuje. Plus se na ní dobře procvičují rostoucí zuby.

2. Učíte se číst: Zjišťujete, že knihy nejsou jen obrázky.

3. Čtete první knihu: Jste lapeni.

4. Přečetli jste většinu knih doma: Tato fáze je různě dlouhá v závislosti na velikosti rodinné knihovny.

5. Zjišťujete, že existují knihovny – malé ráje na zemi.

6. Knihovníka vídáte častěji než vlastní rodiče: Pokud nejsou vaši rodiče knihovníci. V tom případě máte opravdu vřelý nonstop vztah :-).

7. Když se vás někdo zeptá, co chcete k svátku/ narozeninám/ vánocům/ vysvědčení vytáhnete svůj knižní „wish list“: Když se vás nikdo nezeptá, wish list mu dáte stejně.

8. Peníze od příbuzných utrácíte za knihy: Peníze za první brigádu taky utrácíte za knihy.

9. Všechny peníze, které máte, utrácíte převážně za knihy: Rodiče začínají uvažovat o intervenci, případně hledají nějakého dobrého odborníka.

10. Nedělá vám problém zrušit rande/party/rodinnou oslavu, pokud jste zrovna v knížce na strašně napínavém místě: Rodiče pořádají první z mnoha intervencí za účelem přesvědčit vás, že se vám knižní závislost vymyká z rukou. Na intervenci nedorazíte, protože musíte dočíst dlouho očekávaného Murakamiho.

11. Pořizujete si první „pořádnou“ knihovničku: Zabírá celou jednu stěnu vašeho pidi bytečku. Na postel nezbylo místo a tak spíte na gauči.

12. Soudíte lidi na základě toho, co ne/čtou: Lidé, kteří nečtou vůbec, jsou pro vás tou největší spodinou.

13. Jste schopni se rozejít s partnerem, protože (dostatečně) nečte:Vlastně si s nikým takovým nezačnete.

14. Hledáte si lépe placenou práci jen proto, abyste měli více peněz na knihy: A možná sem tam něco na jídlo a další "zbytečné" výdaje.

15. Lidé, kteří vám nevrátí půjčenou knihu nebo ji vrátí poškozenou se s okamžitou platností stávají vašimi nepřáteli: Napořád.

16. Hromadění knih na chvíli pozastaví čtečka: Pak ale zjistíte, že některé knihy prostě potřebujete mít na papíře.

17. Na vánoce dostáváte z vašeho oblíbeného knihkupectví pohled s poděkováním, že jen díky vám má jeho majitel na vánoční dárky.

18. Pořizujete si druhou knihovničku.

19. Pořizujete si větší byt.

20. Pořizujete si knihovničku na WC.

21. Nacházíte svou životní lásku: Potkali jste se v knihkupectví, knihovně, na veřejném čtení nebo ve vlaku, kde jste oba vytáhli z kabely stejnou knihu.

22. Sestěhováváte se se svou životní láskou do jednoho bytu: Kombinovaná síla knih vás obou vás donutí hledat opravdu velký byt.

23. Rodí se vám děti: Nejvíce se těšíte, až jim budete každý večer předčítat.

24. Těšíte se, až děti dospějí a odejdou z domu: Máte už totiž připravený podrobný plán na předělání dětských pokojíčku na knihovny.

25. Ve vašem bytě již není pro knihy vidět stěny.

26. I podlahy se začínají ztrácet.

Knižní ráj

Knižní ráj.

27. Pořizujete si antikvariát, abyste měli knihy kde skladovat: A měli výmluvu na jejich další nákup.

28. Bojujete s myšlenkou, že by si u vás někdo mohl knihy koupit a odnést.

29. Pokorně se smiřujete se svou závislostí: Proti otravným zákazníkům, kterým se zachtělo vašich knih nasazujete nesmyslnou otevírací dobu, nerudnost a podivné pachy.

30. Umíráte při knižním závalu: V krátkém okamžiku před smrtí doufáte, že nebe vypadá jako obrovitánská knihovna bez čekacích listů a s neomezenou otevírací dobou ;-)

A jak jste na tom Vy?

 

Zdroj: https://www.studentpoint.cz/